Schimmelnagels

Een ontsierende aandoening, soms pijnlijk. Maar ach, eigenlijk valt er best mee te leven. Zo denken de meeste mensen. Schimmels zijn de aanstichters van deze zogenaamde kalknagels.Tegenwoordig is dat prima te behandelen.

Bij schimmelnagels vertoont de nagelplaat verkleuringen zoals witte tot gele/bruinachtige strepen. De lengtegroei van de nagel is geremd en het gevolg hiervan is dat de dikte van de nagel toeneemt. De huisarts kan medicijnen voorschrijven, of de nagel kan behandeld worden met een van de preparaten die bij de pedicure verkrijgbaar zijn.
Daarnaast is het van het grootste belang alle schoenen regelmatig in te spuiten met een anti-schimmelspray om herbesmetting te voorkomen. Een schimmel kan heel hardnekkig zijn.

Schimmelinfectie kan voorkomen aan de huid en nagels van handen of voeten. De aandoening aan de voetnagels begint vaak aan de grote teen. Als er geen behandeling plaatsvindt gaat de schimmel verder vorderen en zullen ook de andere nagels worden aangetast. Een schimmelinfectie van de nagel gaat als volgt:

  • verkleuring van een nagel in wit of geel
  • verandering van de witte of gele kleur in geelbruin.
  • de nagel verdikt, wordt hobbelig en brokkelig.
  • de nagel kan geheel of gedeeltelijk loslaten.

Vaak is er tegelijk sprake van voetschimmel tussen de tenen (in de volksmond zwemmerseczeem genoemd), hierbij kunnen pijnlijke kloofjes ontstaan.